A visszaváltási díj rögzítése az online pénztárgépben - 2024.01.01.

 

2023.12.22. napon megjelent a NAV oldalán a tájékoztató, ami a 2024.01.01-től hatályos visszaváltási díj rögzítésére ad útmutatót az online pénztárgépeken. Korábban megjelent már a NAV oldalán "Az egyes italtermékek csomagolása visszaváltási díjának kezelése az áfában" címmel tájékoztatás (NAV - 2023.12.12.). Ezt egészíti ki a mostani pénztárgépes tájékoztatás, melynek értelmében göngyöleg kezeléshez a forgalmi gyűjtők nem használhatóak, mivel azoknál göngyöleg státusz nem beállítható.

Értékesítéskor

1. Kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható és önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén:

  • annyi PLU-t kell a pénztárgépen felprogramozni göngyöleg státusszal, amennyi árkategóriájú és amennyi ÁFA-kulcsú göngyöleget használ a bolt, úgy beállítva, arra figyelve hogy az ital ÁFA-kulcsával egyező ÁFA-kulcsú göngyöleget kapcsoljunk az értékesítéshez

2. Kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék esetén

  • ha az italterméket kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható csomagolásban (göngyölegben) értékesítik, akkor a pénztárgéppel kiállított egyszerűsített számlán, illetve nyugtán az italtermék göngyölegét külön tételként, visszaváltási díjon kell szerepeltetni, és ezt a tételt az „E” jelű áfagyűjtőhöz tartozó forgalmi gyűjtőben – mint az Áfa tv. hatályán kívüli tételt – kell rögzíteni.

Visszaváltáskor

  • a visszaváltási díj kifizetéséhez göngyölegjegyet kell kiállítani, amin a visszaváltott göngyöleg után visszatérített külön díjat (betétdíjat) az értékesítéskor alkalmazott áfakulccsal megegyező adómértékkel kell szerepeltetni. Ha a visszaváltási díjat nem közvetlenül térítik vissza (automata), akkor levásárolható vagy készpénzre beváltható többcélú utalványként kell kezelni a bizonylatot, beváltásakor vagy részellenértékeként való elfogadásakor az utalvány összegét egyéb fizetőeszközként kell rögzíteni az értékesítésről kiállított bizonylaton vagy az utalvány készpénzre váltásakor fizetőeszköz-cserére vonatkozó pénzmozgásbizonylatot kell kiállítani.

 

Nagyon röviden pedig:

1. Kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható és önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén
A csomagolás / göngyöleg értékesítése és a visszaváltása is az adott termék áfa kulcsával történik
2. Kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék esetén
A csomagolás / göngyöleg értékesítése és a visszaváltása is adómentes („E” jelű) áfa kulccsal történik.