2021. január 1-től változnak a jogszabályok.

 

A kereskedelemről szóló törvény 2021.01.01-től hatályos 5/F. §-a értelmében a pénztárgép használatra kötelezetteknek biztosítaniuk kell a vásárlóik számára az elektronikus fizetési lehetőséget és annak folyamatos rendelkezésre állását.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő (aki nyugtaadási kötelezettségét kizárólag online pénztárgéppel teljesítheti) köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását 2021. január 1-jétől.

https://i0.wp.com/image.freepik.com/free-photo/waitress-swiping-credit-card-pos_256588-1529.jpg?w=604&ssl=1

Magyarul: bármelyik helyen, ahol van online pénztárgép, az elektronikus fizetést lehetővé kell tenni: ez a legtöbb esetben bankkártyával vagy okostelefonnal ( amelyben virtuális kártya van ) történő fizetést jelent, az üzletben fixen telepített vagy mobil bankkártyaolvasó terminál vagy okoseszköz (kínált megoldásaink weblapunkon) segítségével.

Az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően gyakorlatilag már más módszerrel is lehet fizetni. Ez a szolgáltatás önálló alkalmazásként vagy mobilbankos alkalmazáson keresztül működik, a boltban történő vásárláskor a jól ismert bankkártyás fizetéshez hasonló a dolog, csak nem a kártyaadatokon, hanem a bankszámlaadatokon alapul a tranzakció, a lakossági utalásokat rögtön célba juttató - márciusban elindított - azonnali fizetés rendszer (AFR) segítségével.

Rendezhető a vásárlás az azonnali fizetés rendszerét használva:

 • a név és számlaszám megadásával
 • regisztrált másodlagos azonosító használatával
 • összeg-mentes QR kód megadásával
 • összeggel feltöltött QR kód segítségével (MNB szabványra épülve)

ily módon megfelelve a 2021. január 1-től az online kasszával rendelkező vállalkozások számára előírt elektronikus fizetés feltételének. Költséghatékonyan, kártyás fizetési infrastruktúra kiépítése nélkül - a kifizetett összegek pedig azonnal teljesülnek.

Az azonnali fizetési rendszerről:

 • A Magyar Nemzeti Bank döntése és innovációs törekvései alapján az azonnali fizetési rendszert (AFR) 2020. márciusától vehetik igénybe a magyarországi bankok ügyfelei.
 • Az azonnali fizetési rendszeren belül történő átutalások 5 másodpercen belül teljesülnek
 • Az AFR-re számos kiegészítő szolgáltatás épülhet, ezek egyike az MNB által kidolgozott QR kód szabványra épülő fizetés
 • A QR kód és fizetési kérelem alapú fizetési megoldások számos előnnyel járnak a kereskedők részére, de használatuk a vásárlók számára is kényelmes, egyszerű és biztonságos. A vásárló a saját okostelefonjára telepített banki alkalmazást használja a fizetés során
 • A sikeres fizetés feltétele, hogy a vevő rendelkezzen olyan lakossági, vagy vállalkozói mobilbank applikációval, amely képes az MNB szabványon alapuló QR kód beolvasására

Lényeges különbség a kártya-elfogadáshoz képest a pénz megérkezésének ellenőrzése: a POS terminál erre lehetőséget biztosít, addig az azonnali fizetés (jelenlegi) általános megoldásainál ez nem olyan egyértelmű.

Ellenőrzési lehetőségek:

 • SMS értesítés, push üzenet a mobilra
 • mobilbank / netbank a számlatörténete
A pay@POS egy mobilra tervezett alkalmazás, amivel az MNB szabványának megfelelő, azonnali átutalást indító QR kódot lehet készíteni.
Ajánlott weboldal linkje: MNB standard QR kód generálás Credetra pay@POS-al

( https://www.credetra.com/paypos/ -2020, Tulajdonos: Bell IT Consulting / Harang Péter)

Mint egy POS-terminál, csak itt nem kártya-elfogadás történik, hanem bizonyos adatok beírása/megadása kell ahhoz, hogy a vásárló / ügyfél átutalással tudjon fizetni. (Esetlegesen megjegyzés berögzítése, majd a fizetendő összeg megadása )

A fizetéshez szükséges a vásárló mobilbankja is. Melyik bank támogatja a QR olvasást? A bankok most fejlesztik a mobilbanki szolgáltatásukba a QR kód olvasást. Hónapról hónapra jönnek ki az alkalmazások és növelik a lehetséges fizető ügyfelek körét.

Ezekről a bankokról tudjuk, hogy a mobilbankjukba már élesítették a QR kód olvasást:

 • Raiffeisen
 • Gránit bank
 • OTP Simple

Törvényi háttér:

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet