2020 helyett 2030 a céldátum

Az EURÓ módba váltásra várakozó pénztárgépeket az EURO átállás dátumának kijavításig ne használják!

Ha nem a leírtak szerint járnak el akkor a pénztárgép EURÓ módba áll, ami már csak komplett AEE cserével javítható, amennyiben az AEE csere a vonatkozó rendelet szerint engedélyezett.

Jota/Mini esetében:
Ha ezt az üzenetet látják a kijelzőn: “EURÓ MÓDBA VÁLTÁS? (I/N)” akkor az EURÓ dátumok nem lettek átállítva, ebben az esetben a “N” (nem) opciót válasszák.

Amennyiben mégis “I” (igen) opciót választották akkor a pénztárgép kiírja:
“EURÓ MÓDBA VÁLTÁS CSAK EGYSZER VÉGEZHETŐ EL >>”; “MEGSZAKÍTJA AZ EURÓ MÓDBA VÁLTÁST?”
Ebben az esetben válassza az “I” (igen) opciót.


Sento esetében:
Ha ezt az üzenetet látják a kijelzőn: “Valuta árfolyam kezdő dátuma” akkor az EURÓ dátumok nem lettek átállítva, ebben az esetben nyomják meg a ’C’ gombot.
Amennyiben mégis ’OK (KÉSZPÉNZ) gombot nyomják meg, akkor a pénztárgép kiírja:“Valuta nemet vált EUR?”, ebben az esetben nyomja meg a ’C’ gombot.

Amennyiben EURÓ váltásra váró gépek OPG2-es AEE verzióval rendelkeznek sajnos gyártói javításra kell visszaküldenünk a forgalmazó központi szervizébe, az OPG1-es AEE verzióval rendelkezőkön az EURÓ dátum átállítható manuálisan 2030.01.01-re.


EURO-150-TE Flexy esetében:
Azokon a gépeken, melyeken még nem az új szoftver van, vagy még nem került átállításra az Euró átállási dátum 2030.01.01-re, 2020.01.01. utáni első Napnyitásnál NEM SZABAD JÓVÁHAGYNI AZ EURÓ ÜZEMMÓDRA TÖRTÉNŐ ÁTÁLLÁST!

Tehát amennyiben pénztárgépe 2020.01.01 utáni első Napnyitáskor kiírja, hogy EURÓ ÜZEMMÓDRA ÁTÁLLÁS”, akkor a TÖRLÉS billentyűvel kell azt elutasítani.
A gépen beállított Euró dátumok megtekinthetőek P-ÜZEMMÓD / SZERVIZ / EURÓ ÁTÁLLÁS DÁTUM menüpontban is, de nem módosíthatóak.
Azokat kizárólag a NAV szervere tudja módosítani!


Datecs esetében:
A pénztárgép CSAK akkor áll át euró módba, ha azt a felhasználó megerősíti, jóváhagyja! Addig, ameddig ez nem történik meg, a gép nem áll át.
kep

Az euró módba való átállást a fenti üzenet megjelenésénél a C gomb megnyomásával tudjuk elutasítani. Ezt követően még van lehetőség az átállási dátum módosítására, szervizes segítséggel vagy V0006 esetén az euró átállási dátum módosítása a NAV feladatköre. Manuálisan nem tudjuk megváltoztatni a dátumokat, szerviz menüben is csak megtekinteni tudjuk azokat.


Tremol-M / HRC Online esetében:
A pénztárgépbe az előzetesen beállított dátumkor a pénztárgép kijelzőjén megjelenik: EURO beállítása?

Amennyiben nem kívánja a pénztárgépen a fizetőeszközt leváltani, úgy nyomja le a { C } gombot.

Ha a billentyűzeten lenyomja a {KÉSZPÉNZ} gombot , a pénztárgép lezárja az esetlegesen nyitott adóügyi napot forint üzemmódban, majd átváltja a fizetőeszközt euróra.


HRC Touch esetében:
Az új átszemélyesíthető szoftverrel rendelkező pénztárgépeken, melyeknél aktív a mobil kommunikáció (nincs felfüggesztve, szüneteltetve, díj fizetve van), a NAV kiküldte az új EURO dátumot. (A tápegység legyen csatlakoztatva és a pénztárgép bekapcsolva. Fontos a kommunikáció ellenőrzése, a sárga led ne villogjon). Amennyiben a Telenor- Datron mobilszolgáltató felé díjtartozása van, kérjük sürgősen rendezze. Ha csak szünetelteti a pénztárgépet akkor a mobilszolgáltató felé nincs teendője.Azonban a régi szoftverrel rendelkező pénztárgépekre nem tudja kiküldeni a NAV az új dátumot. Amennyiben a pénztárgép a nyugta alján az ÖSSZESEN sor alatt feltünteti az EURO összeget és árfolyamot, akkor az EURO bevezetési dátumot még 2019.12.31-e előtt be kell állítani. Amennyiben a fentiek elvégzése elmarad akkor az AEE meghibásodhat és ez a pénztárgép javítását igényli.


CashCube Light esetében:
A V0013 (V0003) vagy az utáni szoftverekkel semmi teendő, mert a NAV már leküldteaz új euro bevezetés dátumot, így a gépekben már 2030 van. Az átállás dátumát P mód/Program jelentések/Konfiguráció menüpontban lehet ellenőrizni

A korábbi szoftverek esetében már 2019.01.01.-én átállt felkészülési időszakra, tehát a nyugtákon a fizetendő összeg euróban is fel van tüntetve, de ha 2019-ben sem volt felülvizsgálaton (ahol az új szoftver letöltésével helyreállt volna a rend) akkor a 2020-as első napnyitás alkalmával megkérdezi a gép, hogy átálljon-e euro üzemmódra. Ha nemet választ, akkor a gép nem üzemel tovább ugyan, de még javítható.


SAM4S pénztárgépek esetében:
A pénztárgépeken 2020-ban az első napnyitás előtt megkérdezi a pénztárgép, hogy engedélyezi-e az Euró átállást. Amennyiben a felhasználó ezt elfogadja, a pénztárgép átáll Euró üzemmódba.
Az Euró dátum ellenőrzésének menete a következő: Program állás →Kp. Fizet →Belépő kód:0000 →Kp. Fizet →3 →Kp. Fizet →2 → Kp. Fizet
Az alábbi érvényes Euró dátumokat kell látni:
Felkészülési időszak: 2029.01.01. 00:00:00
Euró átállás ideje: 2030.01.01. 00:00:00
Kivezetési időszak vége: 2030.12.31. 23:59:00

Ha nem ezt látható kérhető az EURO dátum újraküldése közvetlenül a NAV-nál, ha a pénztárgép kommunikációja működik. Csak a helyes Euró dátum megérkezése után(!) szabad napot nyitni és az értékesítést megkezdeni! Ellenkező esetben AEE csere lesz szükséges, mert a rendelet alapján,Euró módból nem lehetséges visszaállni Ft módra. Amennyiben ezeken a gépeken ez még nem futott le, biztos, hogy gond van a kommunikációjával, ha nem történik meg az EURO dátum módosítása.